Pembinaan Rumah Mampu Milik Selangorku Akan Bermula Oktober Ini

Projek Perumahan Mampu Milik atau Rumah Selangorku yang pertama dibina oleh Kerajaan Selangor di Sungai Sering, Hulu Klang, akan memulakan kerja-kerja menanam cerucuk pada awal Oktober ini.

 

Projek ini telah pun mendapat kelulusan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) manakala  Kebenaran Merancang daripada pihak berkuasa akan diperolehi pada Ogos ini.

 

Projek Rumah Selangorku menerima peruntukan Kerajaan Negeri menggunakan wang rezab negeri sebanyak RM100 juta yang dijadikan modal pusingan.  Majlis Pecah Tanah bagi projek  ini telah diadakan pada 22 Februari lalu.

 

Kita menjangkakan proses jual beli Rumah Selangorku ini dapat dilakukan selewat-lewatnya pada Februari 2015 dan penyerahan kunci rumah bagi Fasa 1 dijangka pada Disember 2016.

 

Sebanyak 2,496 unit rumah akan dibina yang mengandungi lapan blok dengan setiap blok setinggi 20 tingkat. Projek ini dibina dalam empat fasa dan dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh enam tahun setengah.

 

Projek ini merupakan perintis Rumah Selangorku yang mana Kerajaan Negeri merancang untuk membina lebih banyak projek rumah mampu milik seumpama ini di daerah-daerah lain.

 

Tan Sri Adbul Khalid Ibrahim

Leave a Reply