Category Archives: Perumahan Terbengkalai

Mempengerusikan Mesyuarat Terhadap Bantahan Pengunaan Jalan Ukay Bistari

Hulu Kelang, 10 Julai 2013 – Saari telah mempengerusikan mesyuarat bagi membincangkan bantahan penduduk Ukay Bistari terhadap penggunaan Jalan UB2A sebagai laluan masuk ke projek pembinaan semula Aparment Estana Court. Turut hadir pada mesyuarat tersebut wakil penduduk, Pegawai Jabatan Perancang Bandar, Kejuruteraan & Bangunan Majlis Pebandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Beberapa perkara telah dibangkitkan dalam mencari penyelesaian terbaik antara penduduk, pemaju dan MPAJ
Beberapa perkara telah dibangkitkan dalam mencari penyelesaian terbaik antara penduduk, pemaju dan MPAJ

Pemaju Kemuka Tarikh Baru Permohonan Kelulusan CF Flat Sri Mutiara

Mesyuarat dipengerusikan oleh YB Saari

MPAJ 10 Ogos 2012 – Mesyuarat susulan permohonan kelulusan Sijil Kelayakan Menduduki (CF) bagi pangsapuri Flat Sri Mutiara di Ukay Bistari telah diadakan di tingkat 17 Menara MPAJ. Mesyuarat dipengerusikan oleh Saari mewakili Exco Perumahan YB Iskandar Abd Samad.

Di dalam mesyuarat tersebut, pihak pelikuidasi pemaju projek ini didapati gagal untuk menyelesaikan beberapa keperluan bagi kelulusan CF menjelang tarikh awal yang dipersetujui dalam mesyuarat terdahulu iaitu pada 17 Ogos 2012.

Di akhir mesyuarat, pihak pelikuidasi pemaju telah memberikan akujanji untuk menyelesaikan semua masalah dan menghantar Borang E (borang permohonan CF) kepada MPAJ pada 28 Ogos 2012.

Mesyuarat Rancang Pelan Tindakan Kelulusan CF Flat Sri Mutiara

Mesyuarat dipengerusikan oleh YB Ir. Iskandar Abdul Samad, EXCO Perumahan

 30 Julai 2012 – Kerajaan negeri Selangor mengambil langkah segera untuk menyelesaikan isu CF pangsapuri Sri Mutiara, Ukay Bistari di Hulu Kelang yang sedang dipulihkan dengan menganjurkan satu mesyuarat penyelarasan di Menara MPAJ.

Mesyuarat dipengerusikan oleh Exco Perumahan Selangor, YB Ir. Iskandar Abd Samad dihadiri oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS), agensi Bomba dan jabatan dalaman MPAJ. Turut hadir wakil pembeli daripada Persatuan Penduduk Pangsapuri Sri Mutiara.

Mesyuarat merumuskan beberapa tindakan yang perlu diselesaikan bagi membolehkan CF diperolehi sebelum Hari Raya Aidilfitri.

 

Antara jabatan MPAJ yang hadir ialah kejuruteraan, lanskap, bangunan dan perancang bandar

 

Pengerusi wakil penduduk, En Badlishah menyerahkan memorandum tuntutan penyelesaian isu Flat Sri Mutiara kepada YB Iskandar sambil diperhatikan oleh Saari

Penduduk Kg Perak Rayu Penyelesaian Masalah

Sebahagian penduduk Kg Perak yang nekad berpindah ke rumah yang belum siap

Ukay Bistari, 24 Mei 2012 – Kesengsaraan penduduk Kampung Perak, Hulu Klang sejak 2006 yang terpaksa berpindah bagi memberi laluan pembinaan rumah pangsa di Ukay Bistari sampai di kemuncak berikutan syarikat pemaju  telah diisytihar bankrap dan digulungkan oleh mahkamah, awal April 2012 lalu. Dengan menanggung pelbagai kesusahan yang dialami apabila rumah pangsa 256 unit(projek dinamakan Pangsapuri Sri Mutiara) yang dijanjikan terbengkalai sejak tahun 2007, kini penduduk terpaksa berpindah daripada rumah penempatan sementara di pangsapuri Sri Nilam, Bandar Baru Ampang. Ini berikutan pemilik-pemilik rumah penempatan semula memaksa penduduk berpindah apabila merasai tiada lagi jaminan sewaan rumah akan dilunaskan oleh pemaju yang telah digulung.

Kenangan Saari dan penduduk meninjau tapak projek tahun 2010. Masalah penduduk Kg. Perak mendapat perhatian awal sejak Saari menjadi wakil rakyat

Disebabkan tekanan tersebut, penduduk terpaksa secara tergesa-gesa berpindah keluar daripada penempatan sementara di pangsapuri Sri Nilam. Pilihan yang ada ialah berpindah ke pangsapuri mereka yang masih belum siap sepenuhnya. Sejak 20 Mei lalu, sebanyak 33 buah keluarga dengan anggaran jumlah 100 orang telah berpindah masuk secara beransur-ansur dan menguasai bahagian-bahagian awam pangsapuri tersebut. Dengan kemudahan serba kekurangan, penduduk terpaksa tinggal bersesak-sesak di dalam dewan serbaguna, taska, surau mahupun lobi. Dijangkakan bilangan penduduk akan bertambah menjelang penghujung Mei ini.

Kotak suis elektrik yang terdedah dan belum disempurnakan
Tinggal di dewan yang masih belum siap
Ruang yang sempit dan serba kekurangan

Pengerusi Persatuan Penduduk Pangsapuri Sri Mutiara, En Badlisyah menyatakan kekecewaan beliau dan penduduk Kampung Perak terhadap pemaju yang ingkar terhadap janji untuk menyiapkan projek ini. Menurut beliau lagi, pihak berkuasa juga turut tidak memainkan peranan yang berkesan dan tegas dalam memantau projek pembinaan ini sehingga menyebabkan terbengkalai pada 2007.

Penduduk tiada pilihan menggunakan air kolah ini untuk mandi dan bersuci
Saari menyatakan pemindahan penduduk hendaklah dikawal dan diselaras dengan baik sehingga penyelesaian masalah ditemui
Penduduk menyerahkan memorandum dan berharap Saari dapat memperjuangkan masalah mereka

Penduduk berharap dan merayu masalah ini diambil perhatian yang serius oleh pihak berkuasa dan tindakan penyelesaian yang muktamad dapat dicapai bagi membolehkan mereka dapat mendiami rumah baru yang lebih selesa.

Sila Rujuk :

Dialog Saari Bersama Penduduk Kg Perak

Bersama Penduduk Meninjuau Pembinaan Flat 256 (Pangsapuri Sri Mutiara)